428396_4061160096032_1829078067_n.jpg

Търсене в страницата:

ПРАВОСЪДИЕ - ПРИЯТЕЛ НА ДЕТЕТО

   Две обновени съдебни зали предназначени за изслушване на деца са открити на 7 октомври 2014 г,  в Районен съд Велико Търново. Районен съд Велико Търново, заедно с Районен съд Бургас и Районен съд Златоград, са трите районни съдилища - модели в страната, в който ще се прилагат за първи път нови стандарти, гарантиращи правосъдие - приятел на детето.
Иновативните дейности се осъществяват в рамките на проект „Правосъдие -приятел на детето", който се изпълнява от фондация „Международна социална служба - България" в партньорство с „Детски правен център - България" и с финансовата подкрепа на OAK -Женева и Българо-швейцарската програма за сътрудничество по тематичен фонд „Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество".
    Съдебните зали са адаптирани специално за разглеждане и решаване на граждански дела, по които се засягат права и интереси на деца и в които ще се изслушват деца. Към тях е изградено и преходно помещение, в което децата могат да изчакат и да се адаптират, преди да бъдат изслушани в съдебната зала. С цел прилагане на новите стандарти съдиите от районен съд са преминали обучение в рамките на проекта.
    Също в рамките на проекта във Велико Търново, за първи път в страната, са пилотирани услугите „Информационна програма за родители,, и „Контактен център за деца и родители". Контактният център за деца и родители е безопасно и неутрално място, където децата на разделени семейства могат да се срещнат и да прекарат времето си с родителя, с който не живеят. Услугите са насочени към родители в процедура на развод или раздяла, при които има различни проблеми. Услугите  се предоставят от екипа на Центъра за обществена подкрепа във В. Търново, управляван от „Международна социална служба-България". Резултатите от предоставянето на услугите са представени на Агенцията за социално подпомагане и Висшия съдебен съвет с оглед въвеждането им и в други общини и съдебни райони в страната.

 

В помощ на родителите при раздяла:

Център за обществена подкрепа - гр. Велико Търново.

Контактен център за деца и родители след раздяла,в процедура на развод или след развод.

Полезна информация за родители при раздяла.

 

 ГАЛЕРИЯ:

Вие сте тук:Home ПРОЕКТИ ПРАВОСЪДИЕ - ПРИЯТЕЛ НА ДЕТЕТО